Türk Bilim İnsanı Özden Baltekin, Antibiyotik Direncine Karşı Çığır Açan Testle Ödüllendirildi

21 Haz


İngiltere’de prestijli Longitude (Boylam) Ödülü, İsveç’te bir antimikrobiyal direnç testini geliştiren ekibe verildi. Bu ödül, süper mikroplarla mücadelede fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır bekleniyordu. Test, idrar yolu enfeksiyonlarında, enfeksiyonun bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor ve doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Böylece yanlış veya gereksiz antibiyotik kullanımı önleniyor.

Bu çığır açıcı test, mevcut geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında sonuçları 45 dakikada elde ediyor. Antibiyotik direncine karşı önemli bir adım olarak görülen bu teknoloji, 17 kişilik jüri tarafından 250’den fazla başvuru arasından seçildi.

Testin mucitlerinden Türk bilim insanı Özden Baltekin, bu konudaki çalışmalarına İsveç’in Uppsala Üniversitesi’nde doktora yapmak üzere başlamıştı. Araştırmada icat ettikleri tekniği daha sonra kurdukları şirket yoluyla geliştirerek ödüle ulaştılar. Baltekin, tekniklerinin çığır açıcı yanının, kullandıkları nanoçipler sayesinde tek bir bakterinin gelişimini gözlemleyebilmeleri olduğunu ifade ediyor. Bu önemli başarı, bilim dünyasında büyük bir ilgiyle karşılandı!