Prof.Dr. Şener OKTİK

Prof.Dr. Şener OKTİK

Şişecam Topluluğu, Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Grup Başkanı

Şişecam Topluluğu, Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Grup Başkanı

E-posta Adresi
Telefon numarası
+90 532 228 27 33
İnternet sitesi

Kişisel deneyim

Uygulamalı katıhal fiziği, ince film malzeme bilimi ve fotovoltaik alanında akademik ve endüstriyel ölçekte kariyere sahip Prof. Dr. Şener OKTİK, 01 Ocak 2012 tarihinden bu yana Şişecam Topluluğu, Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Grup Başkanlığı görevini yürütmekte olup, 2012-2018 tarihleri arasında Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği, GENSED Başkanlığı yapmıştır halen aynı derneğin Onursal Başkanıdır.

Ankara Üniversitesi’nden 1976 yılında “Fizikçi” ve 1977 yılında uygulamalı katıhal fiziği alanında “ Fizik Yüksek Mühendisi” ardından, 1982 yılında İngiltere’de Durham University, Uygulamalı Fizik ve Elektronik Bölümünden “Doktora” derecelerini almıştır. 1986 yılında “Doçent” ve 1995 yılında “Profesör” unvanlarını kazanan Prof. OKTİK, akademik yaşamında İngiltere Durham University, İtalya Lecce University, Almanya Stuttgart University, Selçuk Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde öğretim üyesi/araştırmacı/kıdemli uzman araştırmacı ve yönetici olarak görev yapmıştır. Endüstriyel araştırma ve geliştirme alanında, İngiltere “British Petroleum, BP Solar “ Araştırma Laboratuvarları, Durham University Endüstriyel Araştırma Laboratuvarlarında, kıdemli uzman bilim adamı/teknolojist/üst düzey yönetici olarak çalışmıştır.

1995 yılında Fizik Bölümünü kurmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine katılan Prof. Dr. OKTİK, Fizik Bölümü yanında 1996 yılında “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Temiz Enerji Kaynakları Araştırma Merkezi”ni kurarak Üniversitenin özellikle fotovoltaik alanında öncülerden biri olmasını sağlamıştır. Muüla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 1998-2002 yılları arasında Rektör Yardımcılığı ve 2002-2010 yılları arasında Üçüncü ve Dördüncü Dönem Rektörlük görevlerini yürüttüğü dönemde Avrupa Birliğine katılım sürecinde, Bilim Teknoloji (25) ve Eğitim Kültür (26) fasılları görüşmelerinde Türk Yükseköğretimi temsil eden delegasyonda yer alırken, 2003-2005 yılları arasında TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyeliği, 2006-2008 yılları arasında “Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi Komisyon”u Başkan Yardımcılığı ve Avrupa Komisyonu Yeterlilikler Çerçevesi çalışmalarında Türkiye’yi temsil görevlerini yürütmüştür (2007-2008).

Sürdürülebilir temiz enerji alanında Prof. Dr. Şener OKTİK’in aktif olarak görev aldığı ve/veya devam etmekte olan mesleki ve sivil toplum kuruluşları/komiteleri üyeliklerinden bazıları: “European Photovoltaic Solar Energy Conference EU-PVSEC”da Bilim Kurulu Üyeliği, Avrupa Birliği Fotovoltaik Teknoloji Platformu, Avrupa Fizik Birliği Enerji Grubu, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Fotovoltaik Güç Sistemleri (PVPS) Programı, Avrupa Fotovoltaik Güneş Enerjisi Konferansı Komitesi, Türkiye Temiz Enerji Vakfı Üst Kurulu, Enerji Teknolojileri Politikası Çalışma Grubu, Türkiye Enerji Şurası Temiz Enerji Alt Komisyonu, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Danışma Kurulu, Türkiye Fotovoltaik Teknoloji Platformu Yürütme Kurulu, Ulusal İnovasyon Girişimi Grubu, TUBİTAK Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Başkanlığı ve Ulusal Ar-Ge yenilik Stratejileri, Enerji Alanı Çalışma Grubu, Euro Solar, Institude of Physics (UK), Türk Fizik Derneği olarak sayılabilir. Yenilenebilir enerji projeleri için DPT, Milli Savunma Bakanlığı ve TUBİTAK panellerinde hakemlik yapan Prof. Dr. OKTİK, 2002-2010 yılları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sıtkı Koçman Vakfı kurul üyeliği ve 2008-2010 yıllarında Academia Meditaerranean Vakfı Başkanlığını yürütmüştür. Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı görevi içerisinde Prof. Dr. OKTİK, International Commission on Glass, “ICG” icra kurulu üyeliği International Conference on Coatings on Glass and Plastics, Society of Vacuum Coaters ve “The Center for Functional and Surface Functional Glass”da Ulauslararası Danışma Kurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Alanında sayıları yüzü aşan ulusal ve uluslararası makalenin ve iki adet dünya patentinin yazarı/ortak yazarı olan Prof. Dr. OKTİK, 2009 yılında güneş enerjisi alanında yaptığı çalışmalardan dolayı “Euro-Solar Türkiye” tarafından ve 2011 yılında ICCI tarafından ödüllendirilmiştir, ayrıca Fizik alanındaki çalışmaları nedeni ile Fizik derneği tarafından “2010 Fizik Onur Ödülü” verilmiştir.

Prof. Dr. Şener OKTİK, 23 Mart 1955 yılında Uçhisar-Nevşehir’de doğmuş olup, evli ve iki çocuk babasıdır.

Benimle iletişime geç

Benimle İletişime Geçmekten Çekinmeyin