Gabon'da gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, karmaşık organizmaların tarihini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip önemli bulgular ortaya koydu. Bilim insanları, 2.1 milyar yıl öncesine tarihlenen fosil kalıntılarının incelenmesi sayesinde, çok hücreli yaşam formlarının varlığına dair yeni kanıtlar elde etti.
Gabon'un Franceville kenti yakınlarında 2010 yılında, karmaşık çok hücreli canlılara ait olduğu düşünülen 250 fosil benzeri kalıntı keşfedilmişti. Ancak bu kalıntıların gerçekten karmaşık canlılara ait olup olmadığı ile ilgili tartışmalar devam ediyordu. Son dönemde Birleşik Krallık’taki Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, bu kalıntıların bulunduğu bölgedeki kayalarda, yaşam için elverişli koşulların göstergesi olan oksijen ve fosfor gibi maddelerin bulunduğunu belirledi. Bu keşif, bu kalıntıların karmaşık çok hücreli canlılara ait olabileceği düşüncesini güçlendirdi. Bunun yanı sıra, bu organizmaların yaşam alanının yalnızca bölgedeki bir iç denizle sınırlı kalmış olabileceği ifade ediliyor.
Bazı bilim insanları bu sonuçlara şüpheyle yaklaşıyor ve besin çeşitliliğinin karmaşık yaşamın ortaya çıkışı için tek bir koşul olmadığını belirtmekte. Halihazırda bilinen en eski çok hücreli karmaşık canlılar 635 milyon yıl öncesine tarihlenmişti. Franceville’deki bu keşfin doğrulanması durumunda, karmaşık yaşamın evrimi tarihte 1.5 milyar yıl geriye gidebilir.