Dünya'da yaşamın bilinenden daha önce başlamış olabileceğine dair yeni kanıtlar keşfedildi

04 Ağu


Dünya üzerinde yaşamın tarihi yeniden sorgulanıyor. Gabon’un Franceville şehrinde gerçekleştirilen bir araştırma, yaşamın bilinenden çok daha önce, yaklaşık 1.5 milyar yıl önce başlamış olabileceğine dair yeni kanıtlar sundu. Bilim insanları, kayalarda 2.1 milyar yıl öncesine ait olası canlı yaşamı ile ilgili çevresel koşulları gösteren izler buldu.


Araştırma ekibi, bu olası canlı organizmaların bulunduğu alanın bir iç denizle sınırlı kalabileceğini ve küresel olarak yayılmadığını ya da yok olduğunu vurguladı. Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Ernest Chi Fru'nun liderliğindeki uluslararası ekip, 10 yıl önce Franceville’de keşfedilen ve fosil olup olmadığı hâlâ tartışmalı olan "Franceville biyotası" adını verdikleri oluşumların etrafındaki kayaların, oksijen ve fosfor gibi yaşamı destekleyici elementleri içerip içermediğini inceledi. Chi Fru, "Burada fosiller var, oksijen var, bu durum ilk karmaşık canlı organizmaların ortaya çıkmasını tetikledi," diyerek bulgularının önemine dikkat çekti.

Araştırmada, iki kıta levhasının su altında çarpışmasının sonucunda meydana gelen volkanik aktivitelerin, "besin açısından zengin bir sığ iç deniz" oluşturduğu ve bu durumun oksijen ile fosfor seviyelerini artırdığı belirlendi. Dr. Chi Fru, bu ortamın fotosentezi teşvik ederek, oksijen artışı sağlamış olabileceğini ve bu durumun fosillerde görülen basit yaşam formları için enerji kaynağı oluşturmuş olabileceğini ifade etti.


Elde edilen bulgular, yaşam formlarının sporlarla üreyen, beyin içermeyen ve muhtemelen günümüzdeki cıvık mantara benzeyen tek hücreli organizmalar olabileceğini öne sürüyor. Ancak bazı bilim insanları bu görüşlere katılmıyor ve daha fazla kanıt gerektiğini savunuyor. University College London'dan Prof. Dr. Graham Shields, "2.1 milyar yıl önce daha yüksek besinlerin olduğu fikrine karşı değilim, ancak bunun karmaşık yaşam oluşturmak için gerekli çeşitliliğe yol açabileceğine ikna olmuş değilim," diyerek eleştirilerini dile getirdi. Araştırma, "Precambrian Research" dergisinde yayımlandı.